ΙΕΡΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ (ΟΛΥΜΠΙΑ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΔΙΟΝ-ΔΩΔΩΝΗ)


Χτίζανε οι αρχαίοι Έλληνες τα ιερά τους σύμφωνα με κάποιους ιερούς κανόνες? Μπορούσαν να υπολογίσουν μακρινά σημεία και να τα συνδέσουν μεταξύ τους με μεγάλη ακρίβεια? Και αν ναι τι μεθόδους ακολουθούσαν?

Αυτά τα ερωτήματα έχουν κατά καιρούς απασχολήσει τους επιστήμονες αλλά και τους παρα-επιστήμονες. Επίσης έχουν γραφτεί και πολλά βιβλία με χάρτες , υπολογισμούς κτλ. Τελικά τί ισχύει?

Ως λάτρης του Google Earth και χωρίς να έχω προηγουμένως ψάξει κάποιο βιβλίο, δοκίμασα να δω αν μπορώ να βρω κάποια μέρη που να αποδεικνύουν κάποιο ισχυρισμό περί ιερής γεωγραφίας των αρχαίων, σαν ερασιτέχνης ηλεκτρονικός Indiana Jones.

Επειδή δεν είμαι πολύ γνώστης της γεωγραφικής θέσης των αρχαίων ιερών ξεκίνησα απο τα βασικά και για αρχή δεν θα μπορούσε να είναι άλλο απο το μαντείο των Δελφών. Δοκιμάζοντας και περιεργάζοντας το Google Earth βρήκα το πρώτο λαβράκι τελείως τυχαία! Δοκίμασα να συνδέσω το μαντείο των Δελφών με το ιερό της Ολυμπίας στη Πελοπόννησο και την Ακρόπολη! Αυτά ήξερα εκεί πήγα! Και ως εκ θαύματος οι αποστάσεις των τριών αυτών σημείων προσδίδουν ενα ισοσκελές τρίγωνο με κορυφή τους Δελφούς και μάλιστα με ανατριχιαστική ακρίβεια! Στην αρχή τα σημεία μπήκαν χωρίς πολύ ακρίβεια αλλά μόλις είδα οτι σχηματίζεται ισοσκελές τρίγωνο, θέλησα να ελέγξω το πόσο ακριβείς είναι οι αποστάσεις.

Επειδή και στους τρεις χώρους που ανέφερα υπάρχουν πολλαπλά κτήρια με διάφορες χρήσεις, διάλεξα να μετρήσω τις αποστάσεις απο τα ιερά. Απο το κέντρο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, της Αθηνάς στην Ακρόπολη και του Δία στην Ολυμπία. Βέβαια στην Ολυμπία υπάρχει και ο ναός της Ήρας και έχει σημασία να ακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή του κάθε σημείου μιας που πιθανόν να μας οδηγήσει στην απάντηση για το εαν πράγματι οι αρχαίοι εφάρμοζαν συγκεκριμένη αρχιτεκτονική στον Ελλαδικό χώρο. Επειδή όμως αυτό θέλει πολύ ανάλυση επιφυλασσόμαστε για το μέλλον.

Καταγράφοντας λοιπόν τις αποστάσεις έχουμε:

Δελφοί-Ολυμπία=120,97 ΧΜ
Δελφοί-Ακρόπολη=121,35 ΧΜ
Ολυμπία-Ακρόπολη=188 ΧΜ

Στον χάρτη φαίνεται έτσι:
image_1

Η σύμπτωση είναι τεράστια! Η απόσταση απο τους Δελφούς ως την Ακρόπολη και απο τους Δελφούς ως την Ολυμπία είναι η ίδια με διαφορά μερικών μέτρων που για το μέγεθος των αποστάσεων είναι αμελητέα. Τι σημαίνει όμως αυτό? Έγινε κάτω απο συγκεκριμένο σχέδιο ή απλά είναι τυχαίο? Αυτά είναι ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν, το γεγονός όμως παραμένει και είναι εκπληκτικό.

Ο αρχικός ενθουσιασμός μου μου έδωσε ώθηση για περαιτέρω ψάξιμο. Ύστερα απο κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες με κάποια γνωστά ιερά και σημεία, βρέθηκα στο μαντείο της Δωδώνης. Και ευτυχώς που μου αρέσει η ιστορία και θυμόμουν για το αρχαίο ιερό του Δία το ΔΙΟΝ που ήξερα οτι είναι κάπου κοντά στον Όλυμπο. Ύστερα απο μικρή έρευνα στο Ιnternet μπόρεσα να το εντοπίσω και στο google earth.

Ένωσα λοιπόν τα δύο αυτά σημεία (Δωδώνη και Δίον) με το κέντρο του κόσμου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους, τους Δελφούς. Οπτικά έμοιαζε με άλλο ενα ισόπλευρο τρίγωνο. Η έκπληξη ήταν μεγάλη! Μα είναι δυνατόν? Και άλλη σύμπτωση? Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο υπολόγισα τις αποστάσεις με τα εξής αποτελέσματα:

ΔΙΟΝ-ΔΩΔΩΝΗ= 159,5 ΧΜ
ΔΩΔΩΝΗ-ΔΕΛΦΟΙ= 189,67 ΧΜ
ΔΙΟΝ-ΔΕΛΦΟΙ= 187,5 ΧΜ

Στο χάρτη :
image_3

Οι αποστάσεις και εδώ προκαλούν εντύπωση. Με διαφορά 2 χμ (1% απόκλιση) έχουμε ένα ισόπλευρο τρίγωνο με κορυφή πάλι τους Δελφούς! Σύμπτωση?

Και τα 2 τρίγωνα μαζί στο χάρτη:
image_2

Μια ακόμα παρατήρηση που μπορεί κάποιος να κάνει είναι οτι η απόσταση ΟΛΥΜΠΙΑ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ (η βάση δηλαδή του πρώτου ισοσκελούς τριγώνου που αναφέραμε) είναι ίση με τις αποστάσεις ΔΩΔΩΝΗ-ΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΝ-ΔΕΛΦΟΙ (τις 2 πλευρές του 2ου ισοσκελούς τριγώνου)! Και αυτό σύμπτωση? Μπορεί….

Το θέμα με την ιερή γεωγραφία δεν είναι καθόλου απλό. Αν κάποιος δεν θέλει να παρασυρθεί για να φτάσει σε βιαστικά συμπεράσματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην γενικότερη προσέγγιση του θέματος. Για παράδειγμα θα πρέπει να δούμε την ακρίβεια των μετρήσεων. Πόση απόκλιση θα ήταν αποδεκτή για να πούμε οτι οι αρχαίοι χτίζανε σε συγκεκριμένα σημεία ιερά, μαντεία κτλ? Στα σημεία που σημειώσαμε πιο πάνω το μήκος των αποστάσεων δεν ταυτίζεται αλλά είναι πάρα πολύ κοντά με μια απόκλιση 2 χμ στο σύνολο των 188 χμ περίπου, απόκλιση που προσωπικά και αυθαίρετα την θεωρώ λογική. Όμως τι εύρος απόκλισης θα θεωρούσαμε αποδεκτό?

Επίσης πρέπει να μελετηθεί και το πρακτικό κομμάτι του θέματος. Δηλαδή ο Παρθενώνας είναι κτισμένος πάνω σε φυσικό βράχο. Δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί εκεί για να ταιριάξει σε μια πιθανή ιερή γεωμέτρηση. Αν κάποιος δηλαδή θα ήθελε να συμπεριλάβει το σημείο αυτό σε ενα »ιερό» τρίγωνο, θα έπρεπε να ξεκινήσει απο εκεί μιας που αυτό το σημείο είναι σταθερό! Στο παράδειγμα που είδαμε ΟΛΥΜΠΙΑ-ΔΕΛΦΟΙ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει κανείς απο τους Δελφούς, να φτιάξει μετά την Ολυμπία και έχοντας την απόσταση ΔΕΛΦΟΙ-ΟΛΥΜΠΙΑ ως δεδομένη να καταλήξει »τυχαία» στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για να φτιάξει το ισοσκελές τρίγωνο. Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πρέπει να μελετηθεί η χρονολογία δημιουργίας των τόπων και των ιερών. Και η χρονολογία θα πρέπει να έχει μαι λογική ως προς την κατασκευή των »ιερών» τριγώνων ή άλλων »ιερών» γεωγραφικών σημείων.

Φυσικά το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε με πιο κίνητρο πιθανών να έγινε μια ενας αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ιερών με βάση τη γεωμετρία και τί συμβολισμό είχε και επίσης με ποιά τεχνική τα καταφέρανε σε εποχές χωρίς δορυφόρους κτλ. Το θέμα δεν είναι απλό και πολλοί συγγραφείς έχουν γράψει βιβλία για το θέμα μερικά απο τα οποία θα σχολιάσουμε προσεχώς…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΙΕΡΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ (ΟΛΥΜΠΙΑ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ-ΔΙΟΝ-ΔΩΔΩΝΗ)

Σχολιάστε